Przepis z bloga "Gotuję bo lubię". Porcja taka, że starczyła dla nas dwojga na dwa dni :D
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 0,5 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- czerstwa bułka
- sól, pieprz
(Sos):
- pęczek kopru
- 1 litr bulionu
- pół dużego kubka śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Do mielonego dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz jajko. Całość zagniatamy, solimy i pieprzymy. Jeśli mięso okaże się za rzadkie, dodajemy bułki tartej aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mokrymi rękami formujemy malutkie klopsiki , obtaczamy je w mące i lekko obsmażamy ze wszystkich stron. W międzyczasie robimy sos: Gotujemy bulion, dodajemy do niego śmietanę rozrobioną z mąką i solą. )Przed wlaniem śmietany z mąką hartujemy ją dodając do niej trochę gorącego bulionu ). Doprowadzamy sos do wrzenia. Nie powinien być on ani zbyt gęsty ani za rzadki. W razie potrzeby dodajemy mąki. następnie wrzucamy do sosu posiekany pęczek kopru a po nim klopsy. Gotujemy całość na małym ogniu ok.20 min, od czasu do czasu mieszając. Pysznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapusty, na którą przepis jeszcze dopracowujemy :D