Pleśniak rabarbarowy
Pleśniak to jedno z ciast, na które zawsze mam ochotę. Nie ważne czy jest z owocami czy dżemem. Szczególnie takie ciepłe, niesamowicie kruche i osypujące się, jest najlepsze! Oczywiście ciasto kruche na bazie masła nie ma sobie równych, ale czasem korzystam z przepisu, który znalałam w jednej z ksiązek M. Caprari i robię je z margaryną. też wychodzi kruche i smaczne, tyle, że nie ma tego charakterystycznego posmaku maslanego.
Pleśniak rabarbarowy
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 25 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
- 50 dag rabarbaru
- cynamon
- szczypta soli
- tłuszczi bułka tarta do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę pokrojoną w małe kawałeczki, żółtka i 1/2 szklanki cukru. wszystko posiekać nożem, do chwili, aż wytworzy się kruszonka. Następnie szybko wyrobić ciasto i podzielić je na dwie częśći (2/3 i 1/3). większą część wstawić do lodówki, a mniejszą podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. z białej i ciemnej częśći ciasta uformować kule i każdą owinąć folią spożywczą. Następnie wstawić do lodówki lub zamrażarki na minimum godzinę.
Rabarbar oczyścić, pokroić w drobną kostkę i rozgotować, dodając 1 - 2 łyżki wody. Odparować i zmiksować. Doprawić szczyptą cynamonu. większą część ciasta wyjąć z lodówki nią przgotowaną formę - użyłam kwadratowej tortownicy o boku 26 cm. Na cieście rozłożyć przecier rabarbarowy. Małą porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na przecier. Przykryć to pianą ubitą na sztywno z białek, szczypty soli oraz 1 szklanki cukru ( cukier dodać do b. dobrze ubitej piany). Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika (200 - 220 st. C) na 45 -60 minut.
Smacznego!