Moje ulubione

  • Granat pod kruszonką
    4

    Granat pod kruszonką

    Owoc granatu przekroić na pół i wyłuskać pestki.Masło należy pokroić w kostkę aby zmiękło. Do miski przesiać mąkę, z której utworzyć kopczyk, a następnie dodać roztrzepane jajko, dużą szczyptę soli, wodę oraz masło. Wszystkie składniki energicznie wyrobić tak by powstała nam jednolita kulka z ciasta, którą owijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Chleb świąteczny z Maroka (rozczyn)
    3

    Chleb świąteczny z Maroka (rozczyn)

    Nie wiem, czy tak miał wyjść, czy nie, w każdym razie mój chlebek (a raczej dwa) są bladziutkie. Mąż powiedział, że specjalnie mają taki kolor, żeby odbijały światło słoneczne na pustyni marokańskiej :) Chlebki są bardzo dobre w smaku i mają delikatny żółty odcień od maki kukurydzianej. To właściwie takie bułki wieloziarniste.
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa
    3

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez ;-)
  • Muffinki waniliowo-migdałowe
    8

    Muffinki waniliowo-migdałowe

    Od kilku dni w lodówce czekał serek waniliowy do wykorzystania. Myślałam nad sernikiem, ale ostatecznie wygrał pomysł muffinków. Receptura powstawała w miarę dodawania składników. Jako że mam dobrą pamięć aczkolwiek czasami za krótką poprosiłam Krzyśka o notowanie tego, co dodaję do ciasta.
  • Opera cake (polewa)
    6

    Opera cake (polewa)

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st CUbij białka na sztywno, dodaj cukier kryształ. Ubijaj dalej. Wsadź miskę z białkami do lodówki na czas robienia 2 części ciasta.W osobnej misce miksuj migdały, cukier puder i jajka na średniej prędkości około 3 min. Zmniejsz prędkość miksera do najniższej dodaj mąkę i miksuj tylko do momentu, gdy składniki się połączą.
  • Pierniczki
    9

    Pierniczki

    Z pewną taką nieśmiałością po nie sięgnęłam ;) - i udało się - wyszły piękne pierniczki - zarówno te zwykłe jak i z szybkami ( piekłam je pierwszy raz i trochę się bałam , że coś mi nie wyjdzie z tymi landrynkami , ale nie było tak źle ) . Przewertowałam chyba wszystkie wątki na forum , wzięłam sobie do serca wszystkie wskazówki i zabrałam się za pierniczenie .
  • Wspomnienie lata
    7

    Wspomnienie lata

    sałata masłowa - na niej pokrojony w kostkę pomidor - na nim pokrojona w pióra cebula - na niej pokrojona w kawałki grecka feta z mleka koziego - na niej greckie czarne oliwki
  • Chałka z cebulą
    3

    Chałka z cebulą

    Ciasto robimy w ten sam sposób co cebularze. Te same składniki i proporcje. Zmienia się jedynie sposób lepienia. Z tych składników ja ulepiłam dwie małe chałeczki.
  • Risotto po mediolańsku
    5

    Risotto po mediolańsku

    Najpierw na dużej patelni o wysokich brzegach albo w rondelku o szerokim dnie trzeba rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i podsmażyć aż się zeszkli. Potem dodać umyty ryż - smażyć 2 min, uważając by się nie przypalił i wlać wino - 3-4 minuty smażyć aż wino odparuje i dodać pół szklanki bulionu. Zagotować - zmniejszyć ogień, ale tylko troszkę, by w rondlu bulgotało i mieszać od czasu do czasu.