Chrupiące ciasto, delikatny krem rozpływający się w ustach ... mmm... cud, miód ... Tak pyszne, że nie sposób opisać ich słowami … Po prostu koniecznie trzeba spróbować:)
Jakiś czas temu po raz pierwszy zetknąłem się z lemon curd - nie ma pojęcia jak to przetłumaczyć - jest to coś niesamowitego, niebywałego - smak i zapach cytryny zamknięty w czymś, w rodzaju budyniu. Dla mnie może się nazywać dowolnie - smak, zapach i kolor jest obłędny.
Delikatna gruszka i aromatyczny imbir - to bardzo udane połączenie. Bałam się trochę, że babeczki będą zbyt pikantne, ale okazało się, że imbiru jest akurat tyle, by tylko lekko zaostrzyć smak słodkiego ciasta i gruszek.
Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki...to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego.Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów.Najczęściej występują w wersji na słodko.I taką też Wam polecam.Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje.
Pierwszy przepis który rzucił mi się w oczy, i wiedziałam, że to jest to... Przepis doskonały jak napisała autorka bloga - Asia - i w stu procentach się pod tym podpisuję.
W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)
Czekolada do picia pojawiała się już kilka razy na moim blogu. Dzisiaj jednak proponuję wersję dla dorosłych autorstwa Nigelli. Aromatyczna, z dodatkiem alkoholu na pewno posmakuje każdemu.
Brownies z pijanymi porzeczkami? ;) Tak, z pijanymi. Porzeczki intensywnie nasączone alkoholem to pozostałość z nalewki, o której zapewne niedługo na blogu. Połączenie tych owoców z mocno czekoladowym ciastem to wspaniała sprawa, bo całość smakuje wyśmienicie.
Co prawda halloween było wczoraj ale w związku z tym, że przygotowywaliśmy w tym roku mroczne przyjęcie halloweenowe w domu i opróćz potraw musieliśmy zdążyć z kostiumami nie było czasu wrzucić zdjęć i przepisów. To ciasto zrobiło największe wrażenie więc polecam do wypróbowania za rok.
Masło i cukier utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!
Mój cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte!
Słodkie gruszki schowane pod lekką czekoladową kołderką - to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu ! Jego przygotowanie jest proste i trwa dosłownie chwilę - potem ciasto ląduje w piekarniku i pół godziny później możemy się delektować pachnącym czekoladą smakołykiem. To idealny deser na jesień :)
Szarlotka okazała się takich hitem, że nie doczekała późnego popołudnia … po tym jak zaczęliśmy jej konsumpcję ok 11 rano.Jak dla mnie zdecydowanie najpyszniejsza szarlotka, wśród tych tradycyjnych.