Brownies z pijanymi porzeczkami
Brownies z pijanymi porzeczkami? ;) Tak, z pijanymi. Porzeczki intensywnie nasączone alkoholem to pozostałość z nalewki, o której zapewne niedługo na blogu. Połączenie tych owoców z mocno czekoladowym ciastem to wspaniała sprawa, bo całość smakuje wyśmienicie. Bardzo czekoladowo i naprawdę bardzo alkoholowo. Polecam:). Brownies powstało na podstawie tego przepisu.
Składniki:
*150g masła w kawałkach
*200g ciemnej czekolady, w kawałkach
*220g drobnego cukru (1 szklanka)
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka
*150g mąki
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*200g czerwonych porzeczek (pozostałych z nalewki)
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19cm (ja piekłam w keksówce), wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, porzeczki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec około 35 minut.
Ostudzić i pokroić.
Smacznego :)