Tort z masą krówkową

Tort z masą krówkową

Zdjęcie - Tort z masą krówkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na tort z masą krówkową według mojego pomysłu, gorąco zachęcam do wypróbowania.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (można dodać więcej  jeśli ktoś lubi) - 40 dag
  • 25 dag masła lub margaryny
  • olejek rumowy

Dodatkowo:

  • paczka drażetek czekoladowych
  • paczka płatków migdałowych
  • cytryna
  • 3 kieliszki spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (patyczek musi być suchy).

Masa: miękkie masło dobrze zmiksować z gotową masą krówkową lub zrobić samodzielnie masę krówkową, przepis tutaj. Dodać olejek rumowy i na koniec wszystko dobrze wymieszać. W mojej masie były grudki, więc potraktowałam ją blenderem.

Tort przekroić na pół i naponczować każdą część ciepłą wodą wymieszaną z cytryną, spirytusem oraz cukrem. Tort przełożyć masą, udekorować według uznania. Ja wykorzystałam drażetki czekoladowe i płatki migdałowe.

Smacznego !

Kategorie przepisów