Tort z masą krówkową
Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na tort z masą krówkową według mojego pomysłu, gorąco zachęcam do wypróbowania.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Masa:
- 1 puszka masy krówkowej (można dodać więcej jeśli ktoś lubi) - 40 dag
- 25 dag masła lub margaryny
- olejek rumowy
Dodatkowo:
- paczka drażetek czekoladowych
- paczka płatków migdałowych
- cytryna
- 3 kieliszki spirytusu
- 2 łyżeczki cukru
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (patyczek musi być suchy).
Masa: miękkie masło dobrze zmiksować z gotową masą krówkową lub zrobić samodzielnie masę krówkową, przepis tutaj. Dodać olejek rumowy i na koniec wszystko dobrze wymieszać. W mojej masie były grudki, więc potraktowałam ją blenderem.
Tort przekroić na pół i naponczować każdą część ciepłą wodą wymieszaną z cytryną, spirytusem oraz cukrem. Tort przełożyć masą, udekorować według uznania. Ja wykorzystałam drażetki czekoladowe i płatki migdałowe.
Smacznego !