Rożki z ciasta francuskiego z kremem Mousseline
Chrupiące ciasto, delikatny krem rozpływający się w ustach ... mmm... cud, miód ... Tak pyszne, że nie sposób opisać ich słowami … Po prostu koniecznie trzeba spróbować:)
Rożki z ciasta francuskiego z kremem Mousseline:Rożki (8 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka masła, rozpuszczonego
Krem Mousseline:
- 450 g mleka
- 5 żółtek
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 g miękkiego masła
RożkiCiasto francuskie wałkuję na grubość ok 5 mm kroję na 8 pasów o szerokości 2 cm, każdy z nich nawijam na formę do rożków*, następnie smaruję je roztopionym masłem i układam na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 25 min w 190 st, do momentu aż rożki będą złociste. Upieczone rożki zsuwam z form i studzę na kratce kuchennej.KremMleko wlewam do garnka, ustawiam na małym płomieniu i powoli doprowadzam do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmuje je z kuchenki i odstawiam na bok.Mąki mieszam ze sobą i przesiewam przez drobne sitko.Żółtka i cukier ubijam na puszystą, białą masę, dodaję stopniowo mąki, dokładnie mieszam mikserem do połączenia składników. Następnie powoli dodaję gorące mleko, stale miksując.Gotową masę przelewam do metalowej miski. Miskę ustawiam na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać do lustra wody) i stale mieszając drewnianą łyżką gotuję w kąpieli wodnej do momentu kiedy masa zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć. Kiedy masa jest już gęsta zdejmuję miskę z garnka z wodą, dodaję ekstrakt waniliowy i 40 g masła, dokładnie miksuję. Całość przykrywam folią spożywczą, aby na masie nie powstał kożuch i odstawiam do ostygnięcia.Ubijam resztę miękkiego masła, stopniowo dodaję ostygniętą masę, dokładnie miksując.Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego, nadziewam nim ostygnięte rożki z ciasta francuskiego. Gotowe rożki wstawiam na ok 2 h do lodówki.
Smacznego
*Użyłam takich form do robienia rożków z ciasta.