Ciasto czekoladowe z wiśniami
180 g miękkiego masła
375 g drobnego, białego cukru
3 roztrzepane jajka
375 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gorzkiego kakao
300-320 ml mleka
6-8 łyżek odsączonych wiśni z syropu
garść orzechów włoskich
Masło i cukier utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek! Na koniec dodałam orzechy i wiśnie i delikatnie wymieszałam.
Ciasto wlałam do blachy - podłużnej - natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem pergaminowym. Piekłam około 55 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to jest ono gotowe.
Wierzch ciasta posmarowałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam halloweenową posypka :-)
Wiśnie niestety opadły mi na samo dno, ale ciasto jest pyszne.