Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z  wiśniami

 Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto czekoladowe z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

180 g miękkiego masła

375 g drobnego, białego cukru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek gorzkiego kakao

300-320 ml mleka

6-8 łyżek odsączonych wiśni z syropu

garść orzechów włoskich

Masło i cukier utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek! Na koniec dodałam orzechy i wiśnie i delikatnie wymieszałam.

Ciasto wlałam do blachy - podłużnej - natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem pergaminowym. Piekłam około 55 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to jest ono gotowe.

Wierzch ciasta posmarowałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam halloweenową posypka :-)

Wiśnie niestety opadły mi na samo dno, ale ciasto jest pyszne.

Kategorie przepisów