CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Wczorajsze poszukiwanie pomysłu na tort dla mojego męża zaczęły się na Kwestii Smaku... i bardzo szybko się skończyły. Pierwszy przepis który rzucił mi się w oczy, i wiedziałam, że to jest to... Przepis doskonały jak napisała autorka bloga - Asia - i w stu procentach się pod tym podpisuję.
Ciasto nie zawiera mąki i jest bardzo, bardzo czekoladowe. Spód, czyli ciasto oraz góra, czyli mus, wykonane są dokładnie z tych samych składników. Spód się piecze, a do góry dodaje się żelatynę i chłodzi w lodówce. Moja wersja miała być tortem dla prawie czterdziestolatka, więc zgodnie z oryginałem dodałam do musu alkohol. W domu nie było likieru czekoladowego - wykorzystałam zwykłą wódkę...
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć piane z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.
SKŁADNIKI NA MUS:
Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Ze względu na wykorzystanie surowych jaj w musie, należy pamiętać o dokładnym sparzeniu ich wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną. Masę wyłożyć na wystudzony spód.
Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny.
Ciasto nie zawiera mąki i jest bardzo, bardzo czekoladowe. Spód, czyli ciasto oraz góra, czyli mus, wykonane są dokładnie z tych samych składników. Spód się piecze, a do góry dodaje się żelatynę i chłodzi w lodówce. Moja wersja miała być tortem dla prawie czterdziestolatka, więc zgodnie z oryginałem dodałam do musu alkohol. W domu nie było likieru czekoladowego - wykorzystałam zwykłą wódkę...
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g cukru
Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć piane z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.
SKŁADNIKI NA MUS:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- kieliszek likieru lub wódki (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Ze względu na wykorzystanie surowych jaj w musie, należy pamiętać o dokładnym sparzeniu ich wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną. Masę wyłożyć na wystudzony spód.
Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny.