CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Wczorajsze poszukiwanie pomysłu na tort dla mojego męża zaczęły się na Kwestii Smaku... i bardzo szybko się skończyły. Pierwszy przepis który rzucił mi się w oczy, i wiedziałam, że to jest to... Przepis doskonały jak napisała autorka bloga - Asia - i w stu procentach się pod tym podpisuję.
Ciasto nie zawiera mąki i jest bardzo, bardzo czekoladowe. Spód, czyli ciasto oraz góra, czyli mus, wykonane są dokładnie z tych samych składników. Spód się piecze, a do góry dodaje się żelatynę i chłodzi w lodówce. Moja wersja miała być tortem dla prawie czterdziestolatka, więc zgodnie z oryginałem dodałam do musu alkohol. W domu nie było likieru czekoladowego - wykorzystałam zwykłą wódkę...
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru

Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć piane z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.
SKŁADNIKI NA MUS:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • kieliszek likieru lub wódki (opcjonalnie)

Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Ze względu na wykorzystanie surowych jaj w musie, należy pamiętać o dokładnym sparzeniu ich wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną. Masę wyłożyć na wystudzony spód.
Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny.

Kategorie przepisów