Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza
![Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza](/obrazek/duze/szarlotka-z-zurawina-na-kruchym-spodzie-z-beza-108562.jpeg)
![Zdjęcie: Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza Zdjęcie - Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/108562.jpeg)
Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka, białka oddzielone od żółtek
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ kostki masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1x1 cm
- ¾ szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 kg jabłek (ważone po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 duża garść suszonej żurawiny
- ¼ szklanki wody
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, wszystko ucieram między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Żółtka jajek ucieram z 2 łyżkami cukru, mieszam ze śmietaną, dodaję do mąki, szybko zagniatam ciasto.Zagniecione ciasto dziele w proporcji 1:2, obie części zawijam w oddzielne kawałki foli, wkładam do lodówki na ok 1.5 h.Jabłka umieszczam w garnku, dodaję wodę, duszę jabłka pod przykryciem, na średnim płomieniu ok 5 min, następnie odkrywam i duszę kolejne 5 min do momentu, aż większość wody odparuje. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki, pozostawiam do częściowego ostygnięcia.Następnie dodaje do jabłek cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i kaszę mannę, dokładnie mieszam. Na sam koniec dodaję żurawinę i mieszam.Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier stale ubijając, do czasu otrzymania lśniącej sztywnej masy.Wyjmuję ciasto z lodówki. Większą część ciasta ścieram na tarce o dużym oku, bezpośrednio do formy (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładam ciasto na dnie formy, nie dociskam. Na starte ciasto układam jabłka z żurawiną, na jabłka ścieram mniejszą cześć ciasta (równomiernie), na ciasto wykładam ubite białka.Piekę w 170 st. ok 1 h. Upieczone ciasto podaję ciepłe lub studzę w blaszce.
Smacznego
![Zdjęcie: Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza Zdjęcie - Szarlotka z żurawiną na kruchym spodzie, z beza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/108563.jpeg)