Najmłodsze moje dziecię, jest strasznie energiczne i żywiołowe. Wczoraj podczas zabawy odwaliła trzy numery, gdzie skóra mi cierpnie i włosy stają dęba. Nie mogę jej spuścić na 10 sekund. Baaaa 20 sekund może być katastrofą.
Dania gotowe nie cieszą się w naszym domu uznaniem i rzadko kupujemy coś na wynos, tylko wtedy, gdy mamy naprawdę nóż na gardle. Kiedyś kupiłam w Piotrze i Pawle brokułową sałatkę i muszę przyznać, że była smaczna, postanowiłam więc ten smak odtworzyć.
Ostatnio mało u mnie nowych wpisów - na rynku jest tyle młodych, świeżych warzyw, że po prostu gotuję je na parze i pochłaniam wprost, bez żadnych dodatkowych aranżacji. Wczoraj na przykład była żółta fasolka szparagowa, do tego jajko sadzone i małosolne ogóreczki - pycha.
Książeczka oprócz przepisów ma ciekawie opisaną historię tych terenów począwszy od czasów prehistorycznych. Wertując ją z wielkim zainteresowaniem trafiłam na prościutkie danie z holenderskiej części Flandrii (Holandia pd-zach. nad granicą z Belgią). Były to jajka panierowane. Proste, lecz wydawały mi się tak dziwne, że od razu musiałam wypróbować. Wynika to pewnie stąd, że nie jestem jeszcze bardzo doświadczoną kucharką. Wielu z Was pewnie słyszało o tym daniu już nie raz:)
Ugotowane mięso pokroić w plastry, marchewkę pokroić w słupki. Dodać kiełki i połowę pieczarek. Wymieszać z odrobiną koperku. Naleśniki napełniać farszem. Następnie zwinąć w rulonik, posypać koperkiem i dołożyć resztę pieczarek.
Jednakże udało mi się przygotować jajka w szynce wg Bajaderki, ciasto filo z farszem do pierogów ruskich oraz naleśniki z serem i szynka podane z barszczem czerwonym. Poza oczywistym hitem, jakim są jajka w szynce, mile zaskoczyły nas naleśniki. Wyszły po prostu przepyszne. Nie przypuszczałam, że tak proste połączenie wyjdzie tak dobre i przypadnie wszystkim do gustu.
Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka.
Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto, zrobić z niego wałeczki i pokroić. Ugotwać w osolonym wrzątku. Można je podać z masłem i bułką tartą lub cukrem.
Tą pyszną sałatką poczęstowała nas żona kuzyna. Przyznam, że do niedawna byłam bardzo “ostrożna” z wszelkimi owocami morza, dopiero od jakichś kilku miesięcy się powoli przełamuję. W tej sałatce nie czuć raczej “morskich” posmaków, więc do przełamania pierwszych lodów była idealna.
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry. Wrzucić na roztopione masełko i dusić. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez w/g uznania, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nie spodziewałam się, że ta sałatka może być tak dobra. Łagodność marchewki przełamana ostrością fety i zielonego pieprzu w parze z sosem czosnkowym. Trudno było się od niej oderwać:) Przepis zgłaszam do Baru sałatkowego.