Naleśniki z serem żółtym i szynką

Przedświąteczny tydzień minął tak szybko, że nawet nie zauważyłam, gdy nastała Wielka Sobota i trzeba było zbierać się na święcenie pokarmów. Mieliśmy bardzo szalony poprzedni weekend i jeszcze bardziej szalony czwartek. Nie udało mi się zrealizować zaplanowanego menu, po części z powodu niedzielnego wypadu do Howth i obowiązkowej ryby z frytkami oraz grilla, który nie wypalił z powodu brzydkiej pogody i zostałam z kilogramem mięsa mielonego, z którego zrobiłam tradycyjne mielone z pure ziemniaczanym i marchewka z groszkiem.
Jednakże udało mi się przygotować jajka w szynce wg Bajaderki, ciasto filo z farszem do pierogów ruskich oraz naleśniki z serem i szynka podane z barszczem czerwonym.
Poza oczywistym hitem, jakim są jajka w szynce, mile zaskoczyły nas naleśniki. Wyszły po prostu przepyszne. Nie przypuszczałam, że tak proste połączenie wyjdzie tak dobre i przypadnie wszystkim do gustu.

Zdjęcie - Naleśniki z serem żółtym i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z szynką i serem:

Składniki
Na 2osoby:
8 naleśników
100 g mozzarelli (u mnie to 1 kulka)
100 g ostrego sera żółtego
4 duże plastry szynki lub 8 małych
1 jajko
3 łyżki bułki tartej,
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Sery starłam na tarce o małych oczkach. Na każdym naleśniku układałam ser, szynkę i znów ser. Zawinęłam jak kopertę. Panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na rumiano. Najlepsze na ciepło z barszczem czerwonym do popicia.


Smacznego.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy