Robię je , gdy zostanie mi trochę duszonego mięsa z obiadu . Wtedy przyrządzam takie właśnie zapiekane naleśniki lub przekładam placki naleśnikowe farszem i zapiekam (taka zapiekanka a'la tort )
Szpinak - jeszcze zamrożony wrzucam do garnka i stawiam na małym ogniu, żeby powoli się roztopił i zagotował. Dodaję łyżkę oliwy i dwa ząbki czosnku - rozgniecione.
Ten sernik to prawdziwy hit, to przebój, to ciasto, które naprawde warto zrobić. Jest niesamowicie smaczny, mokry, z delikatnym kruchym spodem, sernikowym aromatycznym środkiem oraz lekką mgiełką złotego kokosu na wierzchu... Mmmm... bardzo, bardzo smakował mojemu Ukochanemu.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Jest to tradycyjne wielkanocne ciasto, które możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, pokolorować. Po prostu skomponować swoje własne, niepowtarzalne dzieło ;)
Po świątecznych wypiekach czas na coś lżejszego :) Oto ciasto z jabłkami wg przepisu Abbry z blogu "Moje kucharzenie". Przepis troszeczke zmieniłam. Abbra zrobiła ciasto z jabłkami i żurawiną, natomiast moje jest bez żurawin, ale również smaczne, proste i szybkie.
Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, żółtko, miksujemy. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy mleko wciąż miksując. Dodajemy kaszę mannę i ocet.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią orzechową warstwę. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.Gotowe , ostudzone ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami układając na wierzchu.Smacznego!
Kusiły , kusiły ... - aż skusiły ! Najpierw u Ewy , potem u Majanki i Atinki - są wszędzie - a zaczęło się od Liski :) Nie mogłam się dłużej opierać i też je upiekłam . Lubię wszystko , co kawowe , więc i te mufinki przypadły mi do gustu . Mocno kawowe , bardzo aromatyczne i do tego czekoladowa niespodzianka w środku . Pycha !
Nie ma chyba nic prostszego na ciepłe śniadanie lub szybki obiad :-) Tak naprawdę można ją zrobić na setki sposobów z warzywami, wędlinami czy grillowanym mięsem, dosłownie możemy wykorzystać praktycznie wszystko co mamy w lodówce.
Święta Wielkanocne to czas żurku z kiełbasą, pysznego pasztetu ze śliwką, pieczeni, jajek - to oczywiste, ale to także czas słodkości - mazurków, serników, a przede wszystkim wielkanocnych bab.
Całkiem przypadkowo załapałam się na dwie akcje kulinarne jednocześnie , a to za sprawą tej oto babki. Ponownie skorzystałam z gazetki "Ciasta domowe" i znalazłam przepis , z którego jeszcze nie korzystałam. Babeczka jest bogata w składniki , więc powinna zadowolić każdego - zawiera ser , śliwki , mak i orzechy.
W tym roku robię świąteczne wypieki jeszcze przed Świętami, bo Wielkanoc spędzam z dala od domu i to nie ja będę rządzić w kuchni. Dzieci zdecydowały, że najlepszy będzie mazurek - zdecydowałam się na mazurek malinowy z przedwojennej książki "Jak gotować" Marii Disslowej i był to strzał w 10.
Dzisiaj bardzo szybko. Coś na śniadanie deser lub w każdym innym momencie Przyznaje, że ostatnio brakuje mi na wszystko czasu dlatego wiele rzeczy nie pokazuje się regularnie. O wielu rzeczach, miejscach i przepisach wspominałam, że napiszę i mogę tylko obiecać, że skoro tak napisałam to tak będzie
Dziś będzie szybko, bo i przepis o którym chcę powiedzieć, jest właśnie bardzo szybki. Mazurki generalnie robi się tylko raz w roku, na Wielkanoc. U mnie w domu tej tradycji nie ma. Pierwszego mazurka zjadłam dopiero po ślubie, u teściowej. Smakował mi, choć był niemiłosiernie słodki.
Myślę, że sernik jest królem na świątecznym stole i to chyba nie tylko w moim domu ;) Czy to tradycyjny sernik czy na ciasteczkowym spodzie, według mnie każdy wybornie pasuje na świąteczny dzień. Jak wiecie robię serniki nie tylko od święta, bo my je kochamy po prostu :)