Naleśniki zapiekane
Robię je , gdy zostanie mi trochę duszonego mięsa z obiadu . Wtedy przyrządzam takie właśnie zapiekane naleśniki lub przekładam placki naleśnikowe farszem i zapiekam (taka zapiekanka a'la tort )
Zrobić ciasto naleśnikowe z 2 jajek , 1,5 szklanki mąki i 2 szklanek mleka . Odstawić na pół godziny . Usmażyć naleśniki .
Farsz: wykorzystuję do niego sos mięsny ( np. resztki gulaszu ) , dodaję przecier pomidorowy , trochę oregano , pieprzu , czosnku i gotuję chwilę .
Każdy placek posypać startym żółtym serem , następnie nałożyć trochę farszu , zwinąć naleśnik . Gotowe naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem , posypać tartym żółtym serem . Zapiekać około 8-10 minut w piekarniku ( 200 stopni ) lub w mikrofali . Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki .