Kakaowo-kawowa babka na jogurcie

Kakaowo-kawowa babka na jogurcie

   Zdjęcie - Kakaowo-kawowa babka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Święta Wielkanocne to czas żurku z kiełbasą, pysznego pasztetu ze śliwką, pieczeni, jajek - to oczywiste, ale to także czas słodkości - mazurków, serników, a przede wszystkim wielkanocnych bab. Myślę sobie, że tą babką mogę spokojnie otworzyć na moim blogu czas Kuchni Wielkanocnej organizowanej przez Olgę Smile. Babka jest pyszna, miękka, wilgotna i pachnąca. Na świątecznym stole w otoczeniu kurczaczków, króliczków, kolorowych jajeczek, wiosennych bazi i żółtych żonkili będzie prezentowała się pięknie i bardzo smacznie:)

Za przepis dziękuję Dorotuś. :)

Zdjęcie - Kakaowo-kawowa babka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*60g miękkiego masła

*150g drobnego cukru

*2 jajka

*220g mąki

*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

*35g kakao

*1 łyżeczki kawy granulowanej (instant)

*1 szklanka (250ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę, proszek i sodę przesiać.

Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.

Wlać do przygotowanej formy (może to być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w formie babkowej z kominkiem).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka"

Smacznego :)

 

 

Zdjęcie - Kakaowo-kawowa babka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Kakaowo-kawowa babka na jogurcie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów