Kakaowo-kawowa babka na jogurcie
Święta Wielkanocne to czas żurku z kiełbasą, pysznego pasztetu ze śliwką, pieczeni, jajek - to oczywiste, ale to także czas słodkości - mazurków, serników, a przede wszystkim wielkanocnych bab. Myślę sobie, że tą babką mogę spokojnie otworzyć na moim blogu czas Kuchni Wielkanocnej organizowanej przez Olgę Smile. Babka jest pyszna, miękka, wilgotna i pachnąca. Na świątecznym stole w otoczeniu kurczaczków, króliczków, kolorowych jajeczek, wiosennych bazi i żółtych żonkili będzie prezentowała się pięknie i bardzo smacznie:)
Za przepis dziękuję Dorotuś. :)
Składniki:
*60g miękkiego masła
*150g drobnego cukru
*2 jajka
*220g mąki
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
*35g kakao
*1 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
*1 szklanka (250ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Mąkę, proszek i sodę przesiać.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.
Wlać do przygotowanej formy (może to być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w formie babkowej z kominkiem).
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka"
Smacznego :)