Meksykańska Quesadilla
Meksykańska Quesadilla
Nie ma chyba nic prostszego na ciepłe śniadanie lub szybki obiad :-) Tak naprawdę można ją zrobić na setki sposobów z warzywami, wędlinami czy grillowanym mięsem, dosłownie możemy wykorzystać praktycznie wszystko co mamy w lodówce.
Składniki:
2 duże pszenne tortille
ok. 100 g delikatnego białego serka – najlepszy będzie taki o konsystencji zbliżonej go gęstego jogurtu greckiego
ok. 200 g ostrego żółtego sera
pół puszki fasolki flagolet (może być także kinley lub kukurydza)
1 szalotka (ale równie dobrze można użyć dymki)
1 łyżka świeżego posiekanego oregano lub pół łyżki suchego
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub pół łyżki suchej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na początku drobno siekamy szalotkę i trzemy ser na tarce o dużych oczkach. Obie tortille smarujemy cienko białym serkiem, a następnie jedną z nich posypujemy po kolei: połową żółtego sera, fasolką flagolet, posiekaną szalotką, ziołami i na koniec resztą startego sera. Przykrywamy drugą tortillą i całość delikatnie przygniatamy tak aby wszystkie składniki dobrze nam się rozłożyły między tortillami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na niej przygotowaną quesadillę. Smażymy aż tortilla będzie złota i chrupiąca, po czym przy pomocy talerza przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Dobrze jest po ściągnięciu quesadilli z patelni odłożyć ją na dosłownie kilka minut – łatwiej będzie nam ją wtedy pokroić.
Tak przygotowaną quesadillę można podawać z różnymi dipami na bazie jogurtu lub pomidorów.
Pozdrawiam :) CafePodróż