BABKA AMSTERDAMSKA

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCałkiem przypadkowo załapałam się na dwie akcje kulinarne jednocześnie , a to za sprawą tej oto babki. Ponownie skorzystałam z gazetki "Ciasta domowe" i znalazłam przepis , z którego jeszcze nie korzystałam. Babeczka jest bogata w składniki , więc powinna zadowolić każdego - zawiera ser , śliwki , mak i orzechy. Jest przy niej trochę pracy , ale za to jaka satysfakcja z efektu końcowego. Przyznaję , że do ostatniej chwili nie wiedziałam dokładnie jak poukładać poszczególne kawałki ciasta w formie (brak dokładnej instrukcji) , ale chyba najgorzej nie wyszło ;-) I na koniec jeszcze jedna uwaga własna: osobiście wolę , żeby nadzienie było odrobinę słodsze , więc proponuję próbować i słodzić do smaku , według własnych upodobań. Ogólnie babka super - cieszy oko i podniebienie :-)

Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych (dałam 3 łyżeczki suszonych)
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- szczypta soli

Nadzienie serowe:
- 125 g zmielonego białego sera
- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
- 1 żółtko
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki soku cytrynowego

Nadzienie makowe:
- 100 g mielonego maku
- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka rumu (pominęłam)
- 1/2 szkl. gorącego mleka

Nadzienie śliwkowe:
- 150 g musu śliwkowego (dałam dżem śliwkowy)
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu

Nadzienie orzechowe:
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
- 1 łyżka rumu (pominęłam)
- 1/2 szkl. gorącego mleka


Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru , pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).

Składniki na 4 rodzaje nadzienia wymieszać osobno , przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem , na czas wyrastania ciasta.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką (u mnie nie trzeba było podsypywać) na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia , przykryć nie posmarowaną połówką.

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babek , obficie posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 200 st.C , zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Jak na mój gust , nadzienie powinno być trochę słodsze.
Zastanawiałam się jak właściwie powinnam poukładać te "dachówki" w formie i w końcu wyszło mi coś takiego:

Pierwsza warstwa...

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKolejne...

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiI całość (placuszki na wierzchu ułożyłam odwrotnie niż wcześniejsze - stroną "otwartą" do środka)

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiA tak wyglądała babka po wyrośnięciu

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
P.S. Należy starać się , żeby nie układać placuszków o jednakowym nadzieniu w tym samym miejscu (jeden na drugim). Najlepiej , żeby w każdym kawałku ukrojonej babki znalazła się warstwa każdego nadzienia.

Zdjęcie - BABKA AMSTERDAMSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Beti Beti
kruche babeczki

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczona brukselka z migdałami

Pieczona brukselka z migdałami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto klementynkowe bez mąki
2

Ciasto klementynkowe bez mąki

food² food²
Food Square

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto Reese's bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto Reese's bez pieczenia +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania