Mazurek cynamonowy
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Jest to tradycyjne wielkanocne ciasto, które możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, pokolorować. Po prostu skomponować swoje własne, niepowtarzalne dzieło ;) Wzorowałam się na przepisie z "Pani Domu".
Składniki:
*40 dag mąki
*15 dag masła
*2/3 szklanki cukru pudru
*15 dag zmielonych orzechów
*3 żółtka
*2 łyżki śmietany
*łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżeczka cynamonu
*olejek migdałowy lub rumowy
Do dekoracji
*10 dag gotowego białego lukru lub białej czekolady (użyłam 2 czekolady)
*kandyzowane owoce
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z dobrze schłodzonym masłem . Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, cynamon, kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego oraz zmielone orzechy. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Schłodzic je w lodówce około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je na wielkość prostokątnej formy i ułożyć na dnie. Z pozostałego ciasta wykroić cienkie paseczki i na wierzchu zrobić dekoracyjną kratkę. U mnie prawie jej nie widać, bo grubo oblałam mazurek rozpuszczoną czekoladą.
Piec mazurek 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone ciasto polać rozpuszczonym lukrem lub białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Dowolnie udekorować.
Smacznego :)