Rozpuścić i wymieszać razem 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżkę mleka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Połączyć tą miksturę z mąką, cukrem, masłem i jajkiem - zagnieść i do lodówki. Składniki polewy (bez orzechów) rozpuścić na patelni, mieszać aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć (3-5 minut) cały czas mieszając.
Życzliwa koleżanka podzieliła się ze mna przepisem na chleb ziarnisty. I chociaż mam cały skoroszyt wydrukowanych przepisów chlebowych pokazywanych w ramach Weekendowej Piekarni, które napewno sukcesywnie będę realizować, to jednak najpierw zabrałam się za ten oto chlebek.
Sernik z rosą to klasyka, ja robiłam go pierwszy raz. Wybrałam przepis Kuchareczki58. Sernik wyszedł przepyszny! Spód, gruba serowa warstwa oraz pianka na wierzchu, brzmi pysznie prawda ? Kropelki rosy są u mnie troszkę mało widoczne, takie małe wyszyły, ale są zapewniam. Mojemu Ukochanemu sernik bardzo smakował, co mnie bardzo, bardzo cieszy. :)Polecam !
Marzyła mi się konfitura z truskawek, oj bardzo! Zrobiłam ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu cukru żelującego. Wyszła wspaniała, a jak pachniała pięknie! :) Doskonała na świeżą, pachnącą, jeszcze ciepłą bułeczkę czy do placuszków. Polecam!
Osobiście uważam , że orzechy z czekoladą to jedno z najlepszych połączeń smakowych. A to ciasto zdecydowanie zbyt długo czekało , żebym je zrobiła , tym bardziej , że jest całkiem proste w wykonaniu. Polecam :-)
Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi, zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pyszne, delikatnie mleczne, maślane i mięciutkie. Nawet na drugi dzień są miękkie. Polecam gorąco! Zapewniam, że wyjdą nawet nie doświadczonej gospodyni:)
Kupiłam na bazarze piękne czerwone porzeczki i postanowiłam, że upiekę z nich pleśniak w letniej wersji i zastąpię powidła śliwkowe świeżymi owocami. Wyszedł przepyszny!
Za to ciasto dałabym się pokroić ;) Naprawdę. Uwielbiam je. Zaraz po sernikach albo z nimi na równi (nie potrafię się zdecydować) uwielbiam takie ciasta z owocami. Kwaskowe. Na kruchym pysznym spodzie. Z porzeczkami - jednymi z moich ulubionych owoców lata. Ten zapach, ten smak, ta struktura. Po prostu w pleśniaku kocham wszystko, nawet jego nazwę.
Każdy "coffee cake" , który do tej pory upiekłam zawierał cynamon (a powinien... kawę ? ;-) Ten także jest z dodatkiem tej przyprawy , tylko nie jestem pewna , czy rzeczywiście ona pasuje do jagód (tudzież borówek amerykańskich). Jeżeli nie jesteście wielbicielami cynamonu to radzę z niego zrezygnować , bo choć wcale nie dodaje się go tutaj dużo , to może tylko zepsuć smak zamiast go poprawić. Ogólnie ciasto bardzo smaczne , polecam wypróbować. Przepis pochodzi z tej strony.
Serniczek jest chłodny, orzeźwiający, przepyszny, idealny deser na gorące dni. Zdania jednak były podzielone, bo ... męska część rodziny woli pieczone serniki;) Natomiast moja mama się nim zachwyciła. :) Nie dogodzisz wszystkim hihi ;)
Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)
...czyli nalewka z czarnych porzeczek. To są takie owoce, których nie zjem na surowo ale uwielbiam je przetworzone a zapach ich liści kojarzy mi się z dzieciństwem. Smorodinówka to chyba jedna z lepszych owocowych nalewek. Aromatyczna i słodka o pięknym kolorze.
Żurawinę włożyć do zamrażarki na 2-3 doby, po czym wyjąć, rozmrozić i rozdrobnić (do tego celu używam blendera) dodać przekrojoną laskę wanilii. Zalać wódką i odstawić na 9 dni.