Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny

Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny

Dziś ciasto czekoladowe, takie aromatyczne i baaardzo wilgotne (z moim skromnym zdaniem fenomenalną wręcz polewą!). Pyszny klasyk, który upiekłam idąc w odwiedziny do Sąsiadów. Raz-dwa i gotowe- wystarczy miska i łyżka! Pani domu także zrobiła czekoladowe ciacho i wierzcie mi, nikt na nadmiar czekolady nie narzekał!

W składnikach ciasta wymienione było 150 ml, które nie pojawiło się później w metodzie pieczenia. Zaryzykowałam i pod koniec mieszania wlałam po prostu 3/4 kubka ciepłej wody do masy. I się udało:)

Przepis pochodzi z książeczki ” 120 wypieków” Emmy Patmore.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny

Agata, 22 marca 2010

Zdjęcie - Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Nasmarować masłem foremkę (ok. 30x20 cm). W rondelku roztopić masło, dodać do niego czekoladę aby też się roztopiła. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Dodać gorącą masę czekoladową i utrzeć składniki na gładką masę. Wlać śmietanę, jajka i ciepłą wodę- wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 40 min, w 190 oC. Po wystygnięciu ozdobić polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie czekolady z wodą, dodanie śmietanki, a następnie zimnego masła.

Kategorie przepisów