Sernik z rosą
Sernik z rosą to klasyka, ja robiłam go pierwszy raz. Wybrałam przepis Kuchareczki58. Sernik wyszedł przepyszny! Spód, gruba serowa warstwa oraz pianka na wierzchu, brzmi pysznie prawda ? Kropelki rosy są u mnie troszkę mało widoczne, takie małe wyszyły, ale są zapewniam. Mojemu Ukochanemu sernik bardzo smakował, co mnie bardzo, bardzo cieszy. :)Polecam !
Składniki:
*30 dkg mąki
*10 dkg margaryny
*1 jajko
*7 dkg cukru pudru
*3 łyżki kwaśnej śmietany
*2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
Masa serowa:
*1 kg twarogu mielonego (dałam gotowy do wypieków-wiaderkowy)
*2 paczki cukru wanilinowego
*2 budynie śmietankowe
*3 szkl. mleka (dałam 2 szklanki)
*0,5 szkl. oleju
*2 całe jajka
*4 żółtka / 4 białka
*3/4 szkl. cukru
*0,5 paczki rodzynek (dałam 180g)
Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim spód formy o wymiarach ok. 24x34 cm (wcześniej wyłożyłam formę papierem do pieczenia). Rodzynki namoczyć w wodzie.
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować (masa będzie rzadka). Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. wszystko wymieszać.
Ser wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni C.
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik. Piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
Smacznego:)