Sernik z rosą

Sernik z rosą

              Sernik z rosą to klasyka, ja robiłam go pierwszy raz. Wybrałam przepis Kuchareczki58. Sernik wyszedł przepyszny! Spód, gruba serowa warstwa oraz pianka na wierzchu, brzmi pysznie prawda ?  Kropelki rosy są u mnie troszkę mało widoczne, takie małe wyszyły, ale są zapewniam. Mojemu Ukochanemu sernik bardzo smakował, co mnie bardzo, bardzo cieszy. :)Polecam !

Zdjęcie - Sernik z rosą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*30 dkg mąki

*10 dkg margaryny

*1 jajko

*7 dkg cukru pudru

*3 łyżki kwaśnej śmietany

*2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

*1 kg twarogu mielonego (dałam gotowy do wypieków-wiaderkowy)

*2 paczki cukru wanilinowego

*2 budynie śmietankowe

*3 szkl. mleka (dałam 2 szklanki)

*0,5 szkl. oleju

*2 całe jajka

*4 żółtka / 4 białka

*3/4 szkl. cukru

*0,5 paczki rodzynek (dałam 180g)

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim spód formy o wymiarach ok. 24x34 cm (wcześniej wyłożyłam formę papierem  do pieczenia). Rodzynki namoczyć w wodzie.

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować (masa będzie rzadka). Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. wszystko wymieszać.

Ser wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temperaturze  200 stopni C.

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik. Piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Smacznego:)

Zdjęcie - Sernik z rosą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rosą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów