Smorodinówka
...czyli nalewka z czarnych porzeczek. To są takie owoce, których nie zjem na surowo ale uwielbiam je przetworzone a zapach ich liści kojarzy mi się z dzieciństwem. Smorodinówka to chyba jedna z lepszych owocowych nalewek. Aromatyczna i słodka o pięknym kolorze. Przepis Macieja Kuronia zgłaszam do akcji Napoje i drinki na lato.
Składniki:
- 1,5 l czystej wódki
- 400 ml spirytusu
- 1,5 kg czarnych porzeczek
- cukier
Owoce umyć, oczyścić z szypułek i włożyć do słoja posypując delikatnie cukrem. Do słoja wlać wódkę i odstawić w zaciemnione miejsce na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas wstrząsnąć słojem. Po 4-6 tygodniach dolać spirytus i odstawić jeszcze na 2 miesiące. Następnie przefiltrować nalewkę i przelać do butelek. Postawić w ciemnym miejscu na kilka miesięcy.
Smacznego:)