Mleczne bułeczki

Mleczne  bułeczki

Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi, zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pyszne, delikatnie mleczne, maślane i mięciutkie. Nawet na drugi dzień są miękkie. Polecam gorąco! Zapewniam, że wyjdą nawet nie doświadczonej gospodyni:)

Zdjęcie - Mleczne  bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mleczne  bułeczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki (na 10 sztuk):

2 i 2/3 szklanki maki pszennej

4 łyżki mleka w proszku

1/2 szklanki letniego mleka

1/2 szklanki wody

paczka (7g) suszonych drożdży

1 i 1/3 łyzeczki soli

3 łyżki rozpuszczonego masła

 

Najpierw wymieszać w misce suche składniki, następnie dodać mleko i wodę. Wyrabiać aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć folią i ściereczką. Odstawić w cieple miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować zgrabne, okrągłe bułeczki (można tez inaczej). Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Następnie powoli ściągnąć folię (można teraz posmarować bułeczki mlekiem) i wsunąć do piekarnika. Piec ok. 15 - 17 minut w 180*C. Studzić na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów