Chleb ziarnisty
Życzliwa koleżanka podzieliła się ze mna przepisem na chleb ziarnisty. I chociaż mam cały skoroszyt wydrukowanych przepisów chlebowych pokazywanych w ramach Weekendowej Piekarni, które napewno sukcesywnie będę realizować, to jednak najpierw zabrałam się za ten oto chlebek. Tak naprawdę to składa się on z samych ziaren i to mi się bardzo spodobało. Przepis jest bardzo chaotyczny i nieścisły w porównaniu z tymi, które miałam okazję oglądać w WP. Dołożyć do tego mój brak doświadczenia w tej dziedzinie i można się zdziwić, że się wogóle za niego zabrałam. Ale warto było bo chleb bardzo mi smakował. Dlatego polecam:)
Składniki:
- 1/2 kg mąki żytniej
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki dyni
- 3 łyżki kminku
- 1 litr przegotowanej wody
- szklanka zakwasu
Zakwas rozrobić z wodą. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do 2 blaszek wysmarowanych masłem. Piec po 12 godzinach w temperaturze 180 - 200 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Ja zrobiłam z połowy porcji i uformowałam okrągły bochenek.
Smacznego:)