Pleśniak inaczej

Pleśniak inaczej
Kupiłam na bazarze piękne czerwone porzeczki i postanowiłam, że upiekę z nich pleśniak w letniej wersji i zastąpię powidła śliwkowe świeżymi owocami. Wyszedł przepyszny!
Porzeczki wydają się być idealnymi owocami do pieczenia - kwaskowe, o wyraźnym smaku i jednocześnie nie puszczają dużo soku, przez co ciasto nie namięka.
Pleśniak jest doskonały na ciepło, ale również na zimno.

Zdjęcie - Pleśniak inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pleśniak inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tortownicę wystarczy połowa podanej porcji.

Składniki:
3 szklanki mąki
250 g masła
łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
łyżka kakao

Na pianę:
4 białka
szklanka cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mąką, masłem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną część rozwałkować na blaszce. Schłodzić. Dwie pozostałe części wkładam na ok. godzinę do zamrażalnika - lepiej się później trą.
Na schłodzone ciasto wyłożyć owoce - ja dałam tyle, żeby pojedynczą warstwą przykryły dno. Na owoce ścieramy na tarce kakaowe ciasto, na to wykładamy pianę z białek a następnie ścieramy białe ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Kategorie przepisów