Przepis zaczerpnęłam z blogu Lemontea, lecz nieco go zmodyfikowałam.Wyszedł rewelacyjnie - w sam raz na szybki obiad, wystarczy tylko podsmażyć mięso, co też dziś zrobiłam i z 10 słoików zostało 9.
Zachęcona tym sukcesem postanowiłam przetestować pieczenie karkówki. I tym razem się nie zawiodłam - uzyskałam smaczną i aromatyczną pieczeń, dobrą na gorąco i jeszcze lepszą na zimno. Kanapka z plasterkiem własnoręcznie przyrządzonego mięsa smakuje o niebo lepiej niż z kupną wędliną :)
Przepis pojawiał się na wielu blogach w różnych wersjach.Wszyscy podają jako źródło Wielkie Żarcie.Ja też skorzystałam z tego przepisu, dodałam tylko marchewkę i pędy bambusa.Sos wyszedł pyszny - pikantny, trochę słodki, trochę kwaśny ...
Po Świętach u nas - dietetycznie i skromnie. Przez ostatnie dni kuchnia grała ostatnie skrzypce. Dopiero dziś mam odwagę wstawić jakiś przepis. :-)) Jest to nasza wigilijna ryba w galarecie. :-)
Filety pokroić w kwałki, ułożyć na dnie salaterki. Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach. Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany, posmarować nim warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę, wyrównać powierzchnię sałatki, posmarować majonezem, potem położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach, znów warstwa majonezu, następnie warstwę buraczków startych na tarce.
Bardzo apetyczna sałatka znaleziona na blogu Kuchareczki58. Smakowała nam obojgu i coś czuję, że będę musiała niedługo znów ją zrobić, gdyż mojemu mężowi takie połączenie selera naciowego z ananasem i kurczakiem bardzo przypadło do gustu ;)
Na święta zrobiłam mazurek. Wybraliśmy/wybrałam ten przepis spośród wielu, które drukowałam już kilka tygodni przed świętami. Patrzyłam, patrzyłam i nie mogłam się zdecydować. Położyłam przed sobą na stole 5 przepisów i poprosiłam Ukochanego by wybrał. Zostały na stole dwa... Mój Ukochany patrzył na inny, ale błagalnym wzrokiem wyprosiłam ten ... hihi;)
Przepis na tę sałatkę zobaczyłam u Edysi. I bardzo ale to bardzo ja polecam, jest po prostu przepyszna. Chrupiąca dzięki selerowi, aromatyczna dzięki kurczakowi. Trochę za dużo majonezu mi się dodało ale i tak była pyszna. Można jej zjeść nieprzyzwoicie dużo.
Przed świętami proponuję przepis na pyszną pieczeń z suszonymi pomidorami. Delikatna w smaku idealnie nadaje się na świąteczny półmisek i jest też atrakcyjna wizualnie. Do tego prosta w wykonaniu. Bardzo polecam:)
Pyszna śmietankowa galaretka o waniliowym aromacie, polana truskawkowym musem to po prostu niebo w gębie ! Jedząc ten deser czułam się przez chwilę tak , jakby już nadeszło lato :)
Zbliżają się święta więc czas wypróbować ciekawe przepisy, które będą się nadawały na wielkanocny stół. Dzisiaj proponuję mięso pieczone a wcześniej kilka dni peklowane. Mięso trzymane w takiej marynacie jest soczyste i kruche. W ten sposób można przygotować dowolne mięso, ja tym razem zrobiłam karkówkę wieprzową. Przepis znalazłam u Agi.