Sałatka makaronowa z selerem naciowym
Przepis na tę sałatkę zobaczyłam u Edysi. I bardzo ale to bardzo ja polecam, jest po prostu przepyszna. Chrupiąca dzięki selerowi, aromatyczna dzięki kurczakowi. Trochę za dużo majonezu mi się dodało ale i tak była pyszna. Można jej zjeść nieprzyzwoicie dużo.
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 g fileta z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- kubek jogurtu (180 g)
- 2 łyżki majonezu
-
sól i pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Mięso pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki.
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)