Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat.
Kruchy, delikatny spód łączy się perfekcyjnie z jagodowym musem i bitą śmietaną a kropką nad i jest tarta czekolada. Mus można przygotować z dowolnych owoców
Uwielbiam pierogi ruskie a konkretnie farsz do nich, przypuszczam zresztą, że jak większość z was. To danie jest świetną alternatywą jednocześnie pozwalając oszczędzić wiele bałaganu i czasu.
Mój cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte!
Słodkie gruszki schowane pod lekką czekoladową kołderką - to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu ! Jego przygotowanie jest proste i trwa dosłownie chwilę - potem ciasto ląduje w piekarniku i pół godziny później możemy się delektować pachnącym czekoladą smakołykiem. To idealny deser na jesień :)
Zapraszam dziś na pyszny deser. Soczyste, jesienne jabłka z rodzynkami, cynamonem zapieczone pod chrupiącą kruszonką. Bardzo smaczny, pachnący deser, który smakuje dzieciom i dorosłym.
Ostatnio naszła mnie straszna ochota na śledzie. Widać zbliża się gwiazdka i kubki smakowe dopominają się już świątecznych pyszności. Sałatka jest bardzo prosta i smaczna.
Domowa pasta migdałowa i marcepan to naprawdę świetna i przydatna rzecz. Do tej pory zamawiałam masę marcepanową przez internet, ale ciągle kusiło mnie, by spróbować zrobić taką w domu.
Szarlotka okazała się takich hitem, że nie doczekała późnego popołudnia … po tym jak zaczęliśmy jej konsumpcję ok 11 rano.Jak dla mnie zdecydowanie najpyszniejsza szarlotka, wśród tych tradycyjnych.
A dzisiaj kolejna wersja pieczonego kurczaka. Tym razem piekłam kurczaka w kawałkach, pałki, bioderka i skrzydełka. Plus taki, że nie trzeba potem kroić kuraka tylko ma się gotowe porcje a dwa można łatwiej przekręcać mięsko i lepiej dochodzi i się rumieni.
Muszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba nie najgorzej mi wychodzą.