Jesienne jabłka z kruszonką
Zapraszam dziś na pyszny deser. Soczyste, jesienne jabłka z rodzynkami, cynamonem zapieczone pod chrupiącą kruszonką. Bardzo smaczny, pachnący deser, który smakuje dzieciom i dorosłym. Nie jest to może fotogeniczna propozycja, ale zapewniam, że jest przepyszna! :)
Przepis od Asi z Kwestii Smaku.
Składniki:
*1,5 kg jabłek
*2 łyżki rodzynek
*2 łyżki rumu (u mnie likier amaretto)
*1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 1 łyżeczkę)
Kruszonka:
*90 g masła
*125 g mąki
*80 g cukru pudru (dałam cukier brązowy)
*szczypta soli
Wykonanie:
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać alkoholem, wymieszać i odstawić.
Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Ja jeszcze zagniotłam.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor jeszcze kilka minut.
Smacznego :)