Domowa pasta migdałowa i marcepan
Domowa pasta migdałowa i marcepan to naprawdę świetna i przydatna rzecz. Do tej pory zamawiałam masę marcepanową przez internet, ale ciągle kusiło mnie, by spróbować zrobić taką w domu. Znalazłam u Atinki przepis Bajaderki i zrobiłam. Przyda mi się do marcepanowych wypieków. Jeden z nich może uda mi się zrobić całkiem niedługo?;)
Przepis dodaję do rozpoczętego dziś Orzechowego Tygodnia Eli, który w tym roku prowadzi Atinka. :)
Składniki na pastę migdałową:
*1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki
*1 i 1/2 szklanki cukru pudru
*1 białko
*1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam olejek migdałowy)
*szczypta soli
Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawą masę (moja nie była twarda, dopiero po schłodzeniu stwardniała). Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki można przechowywać w zamrażalniku.
Składniki na marcepan:
*225g pasty migdałowej
*1/2 szklanki cukru
*2 żółtka
*1/3 szklanki maki
*1 łyżka mleka
*po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
*1 łyżeczka olejku migdałowego
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.