Ciasto z jagodowym musem i bitą śmietaną

Ciasto z jagodowym musem i bitą  śmietaną

Ślinka toczyła mi się na samą myśl o tym cieście a kiedy je zrobiłam zniknęło bardzo szybko. Kruchy, delikatny spód łączy się perfekcyjnie z jagodowym musem i bitą śmietaną a kropką nad i jest tarta czekolada. Mus można przygotować z dowolnych owoców, ja wybrałam jagody bo mam zamrożony całkiem spory zapas.

Zdjęcie - Ciasto z jagodowym musem i bitą  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na mus jagodowy:

  • 50 dag jagód
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 starta czekolada

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Standardową, prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto do formy i piec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Owoce włożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut. Owoce powinny być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane. Zestawić z ognia i do jeszcze gorącego musu dodać żelatynę. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia.

Schłodzoną  śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na kruche ciasto wyłożyć mus, następnie bitą śmietanę. Całość wyrównać a wierzch posypać tartą czekoladą. Przed podaniem dokładnie schłodzić.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów