Czekoladowa tarta z gruszkami
„Uchodzi za jeden z najlepszych francuskich deserów z gruszkami. Stanowi doskonałe połączenie cienkiej warstwy kruchego ciasta, czekoladowego, nieco płynnego musu i lekko kwaśnych gruszek. Przyrządzana jest od ponad stu lat.
Gruszki muszą być twarde aby w czasie gotowania nie rozpadły się. Wiem, że o tej porze roku może być z tym już pewien problem. Gdyby nie udało się nam takich kupić, wówczas nie należy ich gotować tylko pozostawić w gorącej wodzie z cukrem na około 5-8 minut, aby nabrały słodko-kwaśnego smaku.”
Czekoladowa tarta z gruszkami
Składniki:
okrągła forma do tarty średnicy 26cm
Ciasto na spód:
75g masła
225g mąki
75g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
4 gruszki
½ cytryny
2 łyżki cukru
25ml brendy
Mus czekoladowy:
100g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru
1 jajko
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru waniliowego do posypaniaPrzesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na placek o śr. około 6 cm większy niż średnica formy. Przełożyć do wysmarowanej formy i docisnąć do dna i boków. Ciasto gęsto nakłuć widelcem.
Wstawić na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
W tym czasie obrać gruszki, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Gotować przez 5-8 minut w osłodzonej i zakwaszonej wodzie. Lekko twarde wyjąć i wystudzić.
Przygotować czekoladowy mus. Wsypać cukier puder do rondelka, wbić jajko i ubić mikserem na puszysty kogel-mogel. Wsypać połamaną czekoladę i postawić rondelek na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Wlać śmietankę, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać jeszcze brendy.
Każdą gruszkę naciąć tak aby powstał wachlarzyk.
Czekoladowy mus wylać na podpieczone i przyrumienione ciasto. Ostrożnie ułożyć gruszki. Wstawić tartę na 15 minut do piekarnika o temp. 150°C. Podawać lekko ciepłą posypaną cukrem waniliowym.