O tym deserze mogę powiedzieć tylko tyle, że jest wspaniały. Każdy kto lubi szarlotkę, jabłka i cynamon będzie zachwycony. Dlatego polecam:) Przepis znalazłam tutaj.
Takie niby-włoskie, a jednak amerykańskie danie, w zupełnie moim - poohatkowym - czyli polskim wydaniu. Tą razą udało się szczególnie dobrze, więc mogę się pochwalić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Plastry szynki zrolować, spiąć wykałaczkami, do środka włożyć po 2 zielone oliwki. Plastry szynki układać na jajkach, ozdobić oliwką. Podawać z sosem chrzanowym.
Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Gdy nadmiar wody odparuje, kiełbasę wyjąć, ponacinać i wrzucić z niewielką ilością smalcu na patelnię. Zrumienić na złocisty kolor, przykryć plastrami cebuli i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż cebula nabierze złocistego koloru.
Bigos cygański ani tochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!
Biała kiełbasa zapiekana z cebulką to tradycyjne danie na moim stole wielkanocnym. Potrawa bierze udział w zabawie Kuchnia Wielkanocna 2010, gorąco polecam!
Dzisiaj obchodzimy dzień czosnku. W związku z tym przygotowałam lekką i pyszną kolację , tj. makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, posypany żółtym serem, pychotka!
Pogoda cudowna. Wczoraj czekała nas wyprawa do Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Cały dzień spędziliśmy na dworze. Chodziliśmy po górkach, podziwialiśmy poletko tulipanów, dzikie bratki, sasanki, śnieżyce, szafirki, magnolie, forsycje i mnóstwo innych pięknych roślin.
Po raz pierwszy zrobiłam je kilka lat temu i dość często powtarzałam a potem w miarę przybywania kolejnych ciekawych przepisów, jakoś tak Bounty odeszło w zapomnienie. Na szczęście, od czasu do czasu oglądam swój stary zeszyt i czytam sobie co przy każdym wypróbowanym przepisie zapisałam. I dlatego musiałam zrobić Bounty na niedzielę:)
Niedawno częstowała nim Majana. Od razu tego samego dnia przygotowałam go ja. Smakuje nam bardzo. Miło być dorosłym. ;-)) Likier kajmakowo-kawowy, pyszna kopia Baileysa.
Dzisiaj polecam pyszne, leciutkie, maślankowe racuszki bananowe. Z delikatną nutą cynamonu. Najlepiej smakują na ciepło. Można oczywiście użyć innych owoców.