Kurczak w kolorowym sosie śmietanowym
Proste, ale kolorowe i smakowite danie. Przepis na nie znalazłam w jednej z książek K. Grocholi. Polecam!!!
Składniki:
1 mała pierś kurczaka
3 - 4 duże marchewki
puszka groszku konserwowego
śmietana
sos sojowy
przyprawa warzywna
pieprz
olej do smażenia
Mięso kroję w sporą kostkę, zalewam sosem sojowym i zostawiam na jakiś czas (najlepiej na noc). Następnie na patelnie wlewam trochę oleju, rozgrzewam, dodaję mięso raz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażę do miękkości (mięso smażę do miekkości, ale marchewkę zostawiam lekko chrupiącą, bo taką lubię; ale oczywiście można usmażyć ją na miekko). Następnie dodaję vegetę i sos sojowy do smaku oraz pieprz i odcedzony groszek konserwowy, zalewam śmietaną i duszę jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Pycha!!!