Ciasto budyniowe na herbatnikach - bez pieczenia
Wspomnienie akademika...
Ciasto bez użycia piekarnika...
Składniki:
8 paczek herbatników
1 litr mleka
2 budynie
7 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
Gotujemy budyń w 2 smakach według przepisu na opakowaniu.
Wykładamy herbatniki na dnie formy do pieczenia. Wyłożyć na to ugotowany budyń.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, pokryć budyniem.
Powtarzać do skończenia budyniu albo herbatników - na wierzchu mają być herbatniki.
W małym gsarnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy 4 łyżki cukru i kakao, dolewamy pół szklanki wody.
Podgrzewamy całość stale mieszając aż do połączenia składników.
Polewę wylewamy na nasze ciasto.
Studzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Ciasto bez użycia piekarnika...
Składniki:
8 paczek herbatników
1 litr mleka
2 budynie
7 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
Gotujemy budyń w 2 smakach według przepisu na opakowaniu.
Wykładamy herbatniki na dnie formy do pieczenia. Wyłożyć na to ugotowany budyń.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, pokryć budyniem.
Powtarzać do skończenia budyniu albo herbatników - na wierzchu mają być herbatniki.
W małym gsarnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy 4 łyżki cukru i kakao, dolewamy pół szklanki wody.
Podgrzewamy całość stale mieszając aż do połączenia składników.
Polewę wylewamy na nasze ciasto.
Studzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)