Likier kawowy
Niedawno częstowała nim Majana. Od razu tego samego dnia przygotowałam go ja. Smakuje nam bardzo. Miło być dorosłym. ;-)) Likier kajmakowo-kawowy, pyszna kopia Baileysa.
Likier kawowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
250 - 400 ml wódki (zależy od tego kto jaką moc lubi)
Puszkę mleka słodkiego gotuję zanurzoną w wodzie przez 3 godziny. Wyjmuję, studzę. Przekładam zawartość puszki do miski. Wlewam do kajmaku kawę, mieszam. Dolewam wódkę i pół szklanki niesłodzonego skondensowanego mleka. Mieszam. Napój przelewam do butelki. Wstawiam do lodówki. Przez dwa dni się przegryza.