Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
Owoce, u mnie słodkie borówki dodają jej uroku nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Genialna na lato, mocno orzeźwiająca.Wiem, że wrócę do tego przepisu nie raz
Ostatnio owocowo u mnie na blogu, ale nic na to nie poradzę. Tyle pięknych owoców dookoła, że trzeba koniecznie z nich korzystać, póki jest sezon. Na czekoladowe i orzechowe ciężkie wypieki przyjdzie czas jesienią i zimą. Teraz cieszmy się lekkimi, słodkimi ciastami z owocami :)
Kochani, dzisiaj proste w przygotowaniu warzywne Curry.Możemy wrzucić ulubione warzywa – i wyjdzie :)Nie zarażajcie się jeśli nie macie w s z y s t k i c h wykorzystanych przeze mnie przypraw – pominiecie jedną czy dwie – też będzie pyszne i zasmakuje Indiami.
Po cieście migdałowo - jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.
Klasyka tradycyjnych rodzinnych przyjęć. Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników.Korzystając z tego, że jest sezon na wiśnie, użyłam świeżych. Poza sezonem można korzystać z mrożonych lub nawet z wiśni z kompotu.
Jest dość łatwy i szybki do wykonania. Składa się tylko z jednej warstwy ciasta, warstwy kremu jogurtowego i jagód. Biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych jest niezwykle sprężysty i wilgotny. Nasączony dodatkowo alkoholem smakuje znakomicie
Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi.
Ser zgliwiony największą popularnością cieszy się w kuchni niemieckiej (Hauskäse), kuchni śląskiej (Hauskyjza) a także wilkopolskiej i galicyjskiej. Powyższe nazwy wywodzą się z tego, że ser wytwarzany jest tradycyjnie w gospodarstwach domowych.
Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)
W mojej kuchni borówki i żurawina panoszą się gdzie chcą. Wykorzystuję je w różnej formie i do różnych celów. Mam żurawiny zżelowane, żurawiny jako syrop, ocet borówkowy, dżem borówkowy....
Bardzo dobre i bardzo syte, pewnie z powodu i orzechów i chleba służącego tutaj do zagęszczenia sosu. Ponadto i co najważniejsze, jest to bardzo szybkie danie w wykonaniu.