borówki z gruszką

borówki z gruszką
W mojej kuchni borówki i żurawina panoszą się gdzie chcą. Wykorzystuję je w różnej formie i do różnych celów. Mam żurawiny zżelowane, żurawiny jako syrop, ocet borówkowy, dżem borówkowy.... A potem dodaję je do sosów, marynat, zapiekanek, świetnie pasują do drobiu, syrop jako dodatek do różowego lukru, a ocet do bezy... zastosowań mnóstwo.

Borówki z gruszkami
  • 1 litr borówek
  • 2 gruszki
  • garść cukru
  • 2 łyżki czegoś żelującego (dżemix/żelfix/cukier żelujący/żelatyna)
Zdjęcie - borówki z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBorówki płuczemy, oczyszczamy z listków, wrzucamy do rondla, dodajemy obrane i pokrojone gruszki, dosypujemy cukier z dodatkami i 2/3 szklanki wody, całość gotujemy na wolnym ogniu, kiedy owocki nieco się rozpadną a płyn zgęstnieje przekładamy do słoików. Można zapasteryzować chociaż ja zazwyczaj stawiam po prostu słoiki do góry dnem.

Kategorie przepisów