Letnia tarta z owocami

Letnia tarta z  owocami

To bardzo prosty przepis i efektowny.
Trzeba tylko mieć spód do tarty, którego zrobienie jest banalnie proste.

Zdjęcie - Letnia tarta z  owocami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnia tarta z  owocami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g mąki pszennej

4 łyżki cukru pudru

szczypta soli

6-8 łyżek bardzo zimnej wody

130 g zimnego - posiekanego drobno masła

Ciasto zrobiłam najprostszym możliwym sposobem: wszystkie suche składniki wsypałam do miksera, dodałam masło i zmiksowałam aż powstało coś co przypomina okruszki chleba. Następnie powoli dodałam wodę, miksując pulsacyjnie aż powstała kulka ciasta. Nie wolno go za długo wyrabiać! Gotowe ciasto zawinęłam w folię i włożyłam na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23 cm. Spód ciasta nakłułam widelcem, wyłożyłam pergaminem na który wysypałam ceramiczne kulki do pieczenia (genialny wynalazek!). Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 20 minut. Po 20 minutach zdjęłam pergamin z kulkami i dalej piekłam ciasto jakieś 15 minut. Musi się zrumienić.

Krem:

250 g mascarpone

cukier puder

100-120 g gęstej śmietany 18%

Na przestudzonym cieście rozsmarowałam mascarpone wymieszane ze śmietaną i cukrem pudrem. Nie może być za słodkie ani za kwaśne.

A na masę położyłam owoce - w tym przypadku borówki, ale mogą być porzeczki, maliny, truskawki czy jeżyny. Całość posypałam cukrem-pudrem. To wszystko. Smacznego.

PS Trzeba koniecznie wałkować ciasto a nie wyklejać je ręcznie w formie. Pójście na skróty spowodowało u mnie, że ciasto popękało. Jakoś udało mi się je podratować, zasypując puste przestrzenie pokruszonymi herbatnikami. Zadziałało ale tak na słowo honoru.

Kategorie przepisów