Ciasto kokosowe z jagodami
Po cieście migdałowo - jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 5-6 łyżek likieru kokosowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag jagód
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, likier oraz maślankę i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać wiórki kokosowe. Kiedy ciasto jest gładkie przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć jagody. Ciasto wstawić do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu można posyapć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)