Kiedy byłam mała wyjadłam mamie buraki takie ugotowane do sałatki i do dziś lubię buraki. W dodatku są zdrowe i tyle mają witamin więc jedzcie ich jak najwięcej, choć niestety to warzywo u nas w Polsce jest niezbyt doceniane a więcej o jego wartościach znajdziecie na tej stronie. Sałatka pyszna, lekko ostra i pożywna polecam ...
To danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie bo nie spodziewałam się raczej fajerwerków a tymczasem wyszło niezwykle smaczne. Niewątpliwie charakteru temu daniu nadaje czerwony pieprz. W orginalnym przepisie kurczaka kroiło się w paski, ja zrobiłam normalne porcje bo dla gości jakoś tak bardziej mi się podoba.
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na makaronowe danie, bardzo letnie ale do wykonania także zimą. Makaron w pysznym kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów w czosnkowej zalewie i chrupiąca cukinia. Jednym słowem rewelacja, nie tylko dla miłośników makaronu.
Chyba mam bzika na punkcie makaronu a zwłaszcza sałatek makaronowych. Wypróbowałam już tyle wersji, że wszystkie zaczynają mi się wydawać podobne. W dzisiejszej dość istotny jest dodatek ogórka i czosnku. Sałatka znika w bardzo szybkim tempie.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, z pewnością oryginalna i całkiem smaczna. Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit i przez gapiostwo lekko zmodyfikowałam - zamiast 200g groszku, wsypałam cała paczkę 450g, ale nic to! Tyle tylko, że mnóstwo jej wyszło. A kto chce może jeszcze dorzucić ze dwa jajka dodatkowo, na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.
Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 deserów - oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej - w zależności od wielkości szklanek.
Ciasto na jogurcie z owocowym dodatkiem. Typowo letni wypiek. Bardzo je lubimy, bo dzięki jogurtowi jest wilgotne i naprawdę smaczne. Ciasto z tego przepisu robiłam dawno temu, prawie na początku mojej przygody z blogowaniem.
Przepis na tę sałatkę znalazłam w Kolekcji Dobrego Smaku i robię ją już od bardzo dawna. Można ją jeść jako samodzielne danie a jest też świetnym dodatkiem do mięsa. To zdjecie zrobiłam wczesną wiosną ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz mogę je Wam pokazać.
Najprostszy sposób na mięso jaki może być to włożyć je do marynaty a potem wstawić do piekarnika. Bardzo lubię tak przygotowywać mięso nie tylko dlatego, że jest to mało pracochłonne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso przechodzi wszystkimi smakami marynaty, które wydostają się na zewnątrz podczas pieczenia.
Do tego sernika zachęciła mnie Jola. Tak go zachwalała, że zapisałam przepis i wczoraj wreszcie znalazłam czas, żeby go zrobić. Sernik zaczyna się od ucierania masła co dla mnie jest nowością, bo nigdy tego nie robiłam ani nie widziałam. A potem ser dodaje się do masła, na przemian z jajkami.
muszę powiedzieć, że to absolutnie najgenialniejszy sernik, jaki zdarzyło mi się upiec (a upiekłam ich wiele). Delikatny, leciutki, a jednak sycący. Słodki, z puszystą, chmurkową bezą, i soczystymi brzoskwiniami. Na wierzchu wyszły mi delikatne kropelki, które prezentują się naprawdę uroczo. Całość znika w tempie błyskawicznym. Mówię Wam - grzechem byłoby nie spróbowanie!
Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy :) Polecam :)