Sałatka ryżowo-paprykowa

Sałatka  ryżowo-paprykowa

Przepis na tę sałatkę znalazłam w Kolekcji Dobrego Smaku i robię ją już od bardzo dawna. Można ją jeść jako samodzielne danie a jest też świetnym dodatkiem do mięsa. To zdjecie zrobiłam wczesną wiosną ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz mogę je Wam pokazać.

Zdjęcie - Sałatka  ryżowo-paprykowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 1 średni seler
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 opakowanie chudego jogurtu
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki zalewy z ogórków
  • odrobina sosu tabasco
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu okołó 30 minut. W tym czasie obrać cebule i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tarki utrzeć seler, krótko gotować go w niewielkiej ilości wody. Ogórki pokroić w plastry. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skóry i równiez pokroic w plastry. Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Wymieszać przygotowane wcześniej składniki. Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i cukier. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 1 godzinę aby nabrała pełni aromatu. Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać przybraną gałązkami pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów