Sałatka ryżowo-paprykowa
Przepis na tę sałatkę znalazłam w Kolekcji Dobrego Smaku i robię ją już od bardzo dawna. Można ją jeść jako samodzielne danie a jest też świetnym dodatkiem do mięsa. To zdjecie zrobiłam wczesną wiosną ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz mogę je Wam pokazać.
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 1 średni seler
- 2 cebule
- 2 ogórki konserwowe
- 2 czerwone papryki
- 20 dag kiełbasy szynkowej
- 1 opakowanie chudego jogurtu
- 5 łyżek soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki zalewy z ogórków
- odrobina sosu tabasco
- 4 łyżki majonezu
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu okołó 30 minut. W tym czasie obrać cebule i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tarki utrzeć seler, krótko gotować go w niewielkiej ilości wody. Ogórki pokroić w plastry. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skóry i równiez pokroic w plastry. Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Wymieszać przygotowane wcześniej składniki. Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i cukier. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 1 godzinę aby nabrała pełni aromatu. Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać przybraną gałązkami pietruszki.
Smacznego:)