Kurczak w sosie z czerwonym pieprzem
To danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie bo nie spodziewałam się raczej fajerwerków a tymczasem wyszło niezwykle smaczne. Niewątpliwie charakteru temu daniu nadaje czerwony pieprz. W orginalnym przepisie kurczaka kroiło się w paski, ja zrobiłam normalne porcje bo dla gości jakoś tak bardziej mi się podoba. Przepis pochodzi z kalendarza Dilmach.
Składniki:
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 25 dag pieczarek
- cebula
- 0,75 szklanki kremówki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyzki przyprawy warzywnej
- szklanka bulionu
- 1 łyżka czerwonego pieprzu (u mnie marynowany)
Filety pokroić dowolnie, posypać przyprawą warzywną, odstawić na kilknaście minut. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć najpierw mięso, dodać cebulę i pieczarki i wszystko razem smażyć 15 minut, mieszając. Dokać bulion i gotować kolejne 10 minut. Wymieszać mąkę i 2 łyżki wody oraz śmietanę, dodać do mięsa. Wsypać ziarna pieprzu i gotować do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.
Smacznego:)