Moje ulubione

  • Gofry
    35

    Gofry

    Chrupiące i słodkie , nie trzeba dodatkowo posypywać cukrem pudrem , już lepiej posmarować dżemem ;-) A jeśli ktoś woli gofry małosłodkie , to zawsze może zmniejszyć ilość cukru dodaną do ciasta :-)
  • Rożki niby francuskie
    27

    Rożki niby francuskie

    Dlaczego rożki nazywają się “niby francuskie” ? Ano dlatego , że smakują podobnie jak te z ciasta francuskiego , ale robi się je o wiele prościej - ciasto wystarczy raz zagnieść , schłodzić , rozwałkować i upiec. W smaku też są podobne , ale bardziej… hmmm… jakby to powiedzieć… soczyste ;-)
  • Racuchy z serem
    15

    Racuchy z serem

    Powracam do epoki kamienia łupanego. Ciepło z kominka zastąpiło suszarkę. Gotowaną wodę mąż przywiózł w termosie. Wywiadówka przy świecach...... 
  • Szarlotka z orzechami
    7

    Szarlotka z orzechami

    Szara reneta - to odmiana dawno zapomniana. Trudno jest gdziekolwiek dostać takie jabłka, gdyż na straganach królują jonagoldy, ligole i lobo. Tymczasem do szarlotki, lub też do pieczenia drobiu, oprócz antonówek, najlepiej pasują szare renety - zawierają bardzo mało wody, więc można je zesmażyć na mus o idealnej konsystencji, do którego nie trzeba dodawać galaretki.
  • Keks serowy
    19

    Keks serowy

    Tak naprawdę nie czuje się w nim sera , ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne i puszyste. Jak dotąd najbardziej lubiłam typowe zwarte "cegiełki" , jednak taki efekt rzadko udawało mi się uzyskać , gdyż moje keksy często wychodziły za suche lub zbyt puszyste. Z tym keksem nie ma takiego problemu - jest idealny pod każdym względem.
  • Keks
    7

    Keks

    W głowie pachnie mi świętami, więc na blogu nie może być inaczej. Zauważyliście już zmianę w wystroju, pojawiły się pierniczki w nagłówku bloga. Takie cudne pierniczki zrobiła dla mnie Czarodziejka Irytek, za co ślicznie dziękuję :)
  • Sernik czekoladowy (masa serowa)
    7

    Sernik czekoladowy (masa serowa)

    Mamy małą przerwę w blogowych świętach, więc postanowiłam upiec tym razem sernik. A to niespodzianka, co ? ;) Miał to być sernik czekoladowo-śliwkowy z przepisu Justynki z blogu Cakemania, ale z braku śliwek stał się sernikiem czekoladowym. Nie wiem jak smakuje z dodatkiem śliwek, ale ten, który ja upiekłam był po prostu pyszny, z wyraźnym smakiem czekolady, miękki, wilgotny, słodki i aromatyczny.
  • Bounty (krem)
    54

    Bounty (krem)

    Ciasto tak pyszne,że zostało tylko zdjęcie:) Jest efektowne a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Polecam bardzo! Jest zgubne , jeśli ktoś tak jak ja odchudza się:) W głowie aż przewraca mi się, od nadliczbowych kcalorii.
  • Sernik orzechowy (masa orzechowa)
    7

    Sernik orzechowy (masa orzechowa)

    Uwielbiamy serniki i zawsze z wielką chęcią i entuzjazmem biorę się za pieczenie kolejnego, nowego, innego niż wszystkie. Sernik orzechowy z przepisu Dorotki taki właśnie jest - niesamowicie orzechowy w smaku, zapachu i wyglądzie... Takiego serniczka jeszcze nie jedliśmy, jest przepyszny! Polecam wszystkim wielbicielom serników i orzechów :)
  • Kremówka  (ciasto)
    19

    Kremówka (ciasto)

    Kremówka to dwa kruche cienkie placuszki przełożone słodkim budyniowym kremem. Smaczne, rozpływające się w ustach. Przepis znalazłam u Evenki, a ponieważ troszeczkę trzeba odpocząć od serniczków to uznałam, że czas na smakowitego przekładańca. Kremówka jest słodka, ale nie za słodka. Całą słodycz daje środek, ponieważ placki nie zawierają cukru. Serdecznie polecam! :)