Sernik orzechowy
Uwielbiamy serniki i zawsze z wielką chęcią i entuzjazmem biorę się za pieczenie kolejnego, nowego, innego niż wszystkie. Sernik orzechowy z przepisu Dorotki taki właśnie jest - niesamowicie orzechowy w smaku, zapachu i wyglądzie... Takiego serniczka jeszcze nie jedliśmy, jest przepyszny! Polecam wszystkim wielbicielom serników i orzechów :)
Składniki na spód:
*1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
*1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownica o średnicy 23 cm) i podpiec w temperaturze 175 stopni przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
*2/3 szklanki golden syrupu - zastąpiłam płynnym miodem
*1/3 szklanki roztopionego masła
*1 łyżka ciemnego brązowego cukru
*2 jaja
*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat)
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i gotować przez 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać masę na podpieczony spód i odstawić.
Składniki na masę serową:
*750g sera śmietankowego (dałam gotowy do wypieków)
*1 szklanka brązowego cukru
*2 łyżki mąki
*4 jajka
*2/3 szklanki kremówki
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twaróg ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę oraz wbijać po jednym jajku i miksować. Na końcu dodać kremówkę oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i włożyć do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego :)