KEKS SEROWY
Tak naprawdę nie czuje się w nim sera , ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne i puszyste. Jak dotąd najbardziej lubiłam typowe zwarte "cegiełki" , jednak taki efekt rzadko udawało mi się uzyskać , gdyż moje keksy często wychodziły za suche lub zbyt puszyste. Z tym keksem nie ma takiego problemu - jest idealny pod każdym względem. I nawet nie trzeba specjalnie długo ubijać ciasta , jak w przypadku tradycyjnych keksów.
Przepis zaczerpnięty z tego bloga.
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g serka kremowego
- 185 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 250 g mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło , serek i cukier utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku , za każdym razem dobrze ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Z tego nadebrać 2 łyżki i wymieszać z mieszanką bakaliową. Resztę mąki wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i owoce. Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok. 1 godziny w temp. 175 st.C.