Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Zaczynam "przerabiać" jabłka z naszej jabłonki i oto pierwsza szarlotka w tym sezonie, na tradycyjnym kruchym cieście.

Składniki na małą tortownicę:

2 szklanki mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

4 żółtka

cukier waniliowy

kostka masła

Składniki posiekaj, zagnieć, włóż do lodówki. (Ja wkładam na noc).

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

cukier do smaku

cynamon

sok z 1 cytryny

Pokrój jabłka w drobne kawałki, przesmaż, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny.

Ciasto podziel na 2 części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Większą część zetrzyj na grubej tarce na dno tortownicy, podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach.

Następnie wyłóż jabłka i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz jeszcze około 45-50 minut.

Gotową szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów