Szarlotka na kruchym cieście
Zaczynam "przerabiać" jabłka z naszej jabłonki i oto pierwsza szarlotka w tym sezonie, na tradycyjnym kruchym cieście.
Składniki na małą tortownicę:
2 szklanki mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
cukier waniliowy
kostka masła
Składniki posiekaj, zagnieć, włóż do lodówki. (Ja wkładam na noc).
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
cukier do smaku
cynamon
sok z 1 cytryny
Pokrój jabłka w drobne kawałki, przesmaż, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny.
Ciasto podziel na 2 części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Większą część zetrzyj na grubej tarce na dno tortownicy, podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach.
Następnie wyłóż jabłka i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz jeszcze około 45-50 minut.
Gotową szarlotkę posyp cukrem pudrem.