Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

Szara reneta - to odmiana dawno zapomniana. Trudno jest gdziekolwiek dostać takie jabłka, gdyż na straganach królują jonagoldy, ligole i lobo. Tymczasem do szarlotki, lub też do pieczenia drobiu, oprócz antonówek, najlepiej pasują szare renety - zawierają bardzo mało wody, więc można je zesmażyć na mus o idealnej konsystencji, do którego nie trzeba dodawać galaretki. Ostatnio spotkałam szare renety w Auchan, i nie omieszkałam kupić, więc oczywiście musiałam upiec szarlotkę. Przepis ten mam już od dawna.

Składniki:

kostka masła

3,5 szkl. mąki

szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 całe jajka i jedno żółtko

ok 2 łyżki śmietany

2 kg jabłek

do jabłek - cukier i cynamon do smaku

25 dag posiekanych orzechów

1/3 kostki masła

2 łyżki brązowego cukru

3 łyżki miodu

Mąkę, cukier, masło, proszek, jajka i śmietanę zagnieć, włóż do lodówki.

Jabłka zesmaż na mus z cukrem i cynamonem.

Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą część zetrzyj na tarce lub wylep na blachę. Na ciasto wyłóż jabłka, zetrzyj pozostałą część ciasta.

Orzechy, masło, cukier i miód smaż przez ok. 10 minut na patelni, polej ciasto. Całość piecz ok. 50 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Szarlotka z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów