Rożki niby - francuskie

Ten przepis mam już od dawien dawna , jeszcze z czasów “podstawówki” ;-)

Dlaczego rożki nazywają się “niby francuskie” ? Ano dlatego , że smakują podobnie jak te z ciasta francuskiego , ale robi się je o wiele prościej - ciasto wystarczy raz zagnieść , schłodzić , rozwałkować i upiec. W smaku też są podobne , ale bardziej… hmmm… jakby to powiedzieć… soczyste ;-)

I jeszcze jedno , proporcje do składników ciasta bardzo łatwo można sobie zmieniać i dostosować do własnych potrzeb - zasada jest jedna : wszystkiego po równo :-)



Składniki:

- 30 dag sera białego
- 30 dag masła lub margaryny
- 30 dag mąki
- powidła lub dżem
- cukier puder do posypania

Z mąki , masła i sera zagnieść ciasto , a następnie schłodzić w lodówce (3-4 godziny). Rozwałkować na grubość 3-5 mm i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na każdym z nich kłaść po pół łyżeczki powideł i składać po przekątnej , formując rożki. Piec ok.30 minut w temp.220°C.


Przepisy z tych kategorii

Niecodzienne serowe drożdżówki
4

Niecodzienne serowe drożdżówki…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Ciastka z kremem dla Madzi :)

Ciastka z kremem dla Madzi :)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

CUPCAKES (vs  muffins)
9

CUPCAKES (vs muffins)

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Orzeszki z masą  waniliową
14

Orzeszki z masą waniliową

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

DROŻDŻÓWKI FANTAZYJNE
20

DROŻDŻÓWKI FANTAZYJNE

evenka evenka
Arabeska

RED VELVET CUPCAKES
4

RED VELVET CUPCAKES

evenka evenka
Arabeska