Danie trochę improwizowane ale z bardzo smacznym efektem. Miękki kurczak i kruche, chrupiące warzywa, do tego kremowy sosik to coś co zapewni pyszny obiad.
Pamiętam bardzo dobrze tamten świąteczny poranek 2 lata temu. Cały dom jeszcze spał, kiedy zszedłem do wysprzątanej i spokojnej kuchni, postanowiłem wtedy, że zrobię jajka zapiekane, a w trakcie ich robienia coś mnie tknęło, żeby może zrobić kilka zdjęć. Wieczorem powstał z tego pierwszy wpis i zacząłem swoją przygodę z Olive&Flour.
Jak pachną karczochy?To była pierwsza myśl, która mi przyszła do głowy, gdy zobaczyłem je w lokalnym dyskoncie, leżące pomiędzy innymi „egzotycznymi” warzywami i owocami, rzuconymi tutaj w przedświątecznym szale marketingowym.
Rukolę skropić oliwą, posypać sporą ilością kiełków. Ser pokroić w paski, ziarna słonecznika zrumienić na patelni, dołożyć do reszty składników. Niewielką ilość oliwy wlać do garnuszka, dodać odrobinę octu balsamicznego,rozgnieciony czosnek i sól. Wszystko wymieszać i polać sałatkę.
Szybkie w wykonaniu koreczki łososiowe z twarożkiem i bardzo smaczne idealne na imprezy karnawałowe polecam :-) można podać również z kawałkami cytryn - z których wyciskamy odrobinę soku na łososia przed każdym kęsem...
Bakłażana pokroić w paski, posolić, odstawić na około 30 minut. Gdy pojawią się kropelki osuszyć papierowym ręcznikiem. Na grillowej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, układać plastry bakłażana i zgrillować z dwóch stron.
Dzisiaj proponuję coś ciepłego i słodkiego - lekki koktajl mleczno - kawowy z białą czekoladą. Napój ten doskonale zastępuje pragnienie słodyczy, chociaż są tacy co zjedliby czekoladę użytą do tego koktajlu i nie potrzebowali niczego więcej. Ja jednak lubię się czasami pobawić i zrobić coś więcej.
Smaczny sposób na kurczaka według kuchni Tadżykistanu znalazłam oczywiście na blogu Ireny i Andrzeja :) . Zrobiłam, zjedliśmy na obiadek z ziemniaczkami i surówką. Co tu dużo pisać, bardzo nam smakowało :). Mięsko było soczyste i miękkie, świetny pomysł z marynowaniem w jogurcie. Bardzo nam pasował także dodatek cytryny (zastąpiłam nią limonkę) i czosnku:).
Smaczne, wilgotne, proste w wykonaniu ciasto z dużą ilością jabłek i bakalii. Robi się je bez użycia miksera - wystarczy wymieszać składniki w misce, przełożyć do formy i upiec :)
Smaczna, szybka przekąska - nieco mniej kaloryczna od camemberta smażonego w panierce, ale równie smaczna. Kremowy serek dobrze komponuje się ze słodko-cierpkimi borówkami, których użyłam zamiast żurawiny.
Jedna z moich ulubionych zapiekanek! Pyszna i niby prosta, a jednak nie zawsze sie udaje. Po upieczeniu z jogurtu i mleka powinien powstać serek, ale nigdy nie powstanie, jeśli - dodasz koziego domowego twarożku - choćby odrobinę albo użyjesz mleka koziego czy krowiego homogenizowanego.
...czyli grzanki po francusku z jajkiem sadzonym. Przepis na takie pyszne śniadanie znalazłam w książce Dania domowe wyd. Wega. Bardzo zaskoczyły mnie te tosty bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się żadnych ekscesów. Tymczasem przekonałam się, że tak połączone i przyrządzone wydawałoby się zwykłe i codzienne składniki łączą się w niesamowitą kanapkę.
W Kuchni Ireny i Andrzeja znalazłam kolejny pyszny pomysł na obiad. Przepisów na kurczaka jest bardzo dużo ale dla mnie, ten limonkowy, jest wyjątkowy. Po prostu jest przepyszny. I chyba zacznę bardziej doceniać limonkę jako przyprawę w daniach wytrawnych.
Korma to hinduskie danie, przygotowane na bazie jogurtu i dużej ilości przypraw. Widziałam przepisy mięsne i wegetariańskie. Moja dzisiejsza propozycja w orginale powinna składać się z jagnięciny ale nawet gdybym mogła ją dostać to i tak wolałabym ją czymś zastąpić.
Zapiekaną cukinię najczęściej robię latem ale skoro jest dostępna praktycznie cały rok, dlaczego nie zrobić jej w środku zimy. Danie lekkie, smaczne, doskonale nadaje się jako przystawka lub nawet danie główne na przyjęcie. Farsz można przygotować według własnych upodobań, ja dałam paprykę i seler naciowy ale świetnie też nadaje się kukurydza z puszki.